tirsdag den 30. oktober 2012

Hængt ud på forsiden DR1 29.10.2012

Velkommen på forsiden


DR1 sendte i går d. 29.10.12 et dokumentarindslag om mediers påvirkning af enkeltpersoners privatliv med fokus på mediernes sammenspil anno 2012 og deres voldsomme magt til påvirkning af meningsdannelse.

Dokumentaren var 1 ud af 5 samlet og i denne udgave omhandlede den en tidligere politisk rådgiver, der blev udsat for "justits mord" naturligvis ved en fejl.
Dokumentaren var af meget høj kvalitet og der var interviews med både den tidligere redaktør på avisen, som var ophavsmedie til begyndelsen af sagen. Den implicerede rådgiver var naturligvis også en stor del af dokumentaren og vinklen var set fra hans personlige synspunkt og søgte at klarlægge hvilke personlige konsekvenser sagens påvirkning havde.

Sagens kerne omhandlede en artikel, der blev citeret af andre medier uden, der blev taget hensyn til den oprindelige artikels kilder eller rigtighed - den blev kort sagt kopieret af andre medier og på den måde fik en enkelt artikel meget store konsekvenser.

I dokumentaren rekonstrueres forløbet set fra rådgiverens vinkel og forløbet blev fulgt kontinuerligt fra før udgivelsen til mange år efter.

Det var meget tydeligt, at sagen havde vidtrækkende personlige konsekvenser for den pågældende rådgiver - han måtte opsige sit arbejde og havde i mange år efter svært ved at finde arbejde, trods der blev trygt dementi på forsiden af avisen, der var ophav til artiklen.

Et meget voldsomt eksempel på hvor magtfuldt et medie aviserne er og hvor galt det kan gå, når andre medier benytter sig af citatretten og ikke selv tjekker kilderne og stoffet.

Men hvordan blandede private blogs sig i denne sag  ? Var blogs overhovedet kraftfulde nok til at få medindflydelse?

Ser vi på de nuværende søgeresultater i Google, når der søges på rådgiverens navn, ser vi i toppen allerede 3 placering som værende en blog, der behandler emnet.

Se indlægget her:
http://junikredsen.wordpress.com/2008/01/17/rene-karpantschof-og-nazi-hetzen-mod-henrik-gade-jensen/

Blogindlægget er helt tilbage fra 2008 og vil derfor teoretisk have været at finde på netop denne søgning de sidste 4 års tid.

Ser vi længere nede i søgeresultaterne, finder vi på plads nr. 18 ligeledes en blog, der har et helt frisk indlæg, der omhandler sagen. Typisk vil helt friske indlæg i løbet af få uger få en højere placering på google og dermed være endnu mere synligt og formentlig også blive læst meget mere.

Se indlægget her:
http://hodja.wordpress.com/2012/10/29/har-vi-gjort-skarn-uret/


Kan vi konkluderer noget ?

Umiddelbart virker det som om at blogs i denne sag, har meget svære vilkår for påvirkning af meningsdannelsen - og dog.
Søges der i dag, findes et indlæg som nr. 3, hvilket helt naturligt vil blive læst af interesserede i sagen. Dermed har det stor medindflydelse på meningsdannelsen i dag - selv så mange r efter artiklen blev udgivet.

Resultatet på plads nr.18 vil blive læst ganske lidt, da det ligger så tilpas langt nede, at interessen ikke vil være voldsom. Dog er tendensen, at des mere specifik og dyb en søgning er f.eks. på et personnavn eller en enkeltsag, da er brugerne mere tilbøjelige til at gennemgå resultater helt ned til 30 pladsen, før de giver op.
Venter vi 3 ugers tid, vil resultatet på 18 pladsen formentlig være rykket langt op i resultaterne, da søgemaskinen Google anser frisk content for værende meget vigtigt (hvilket man jo også må sige er korrekt i dette tilfælde)


KonklusionBlogs har meget kraftfuld medindflydelse i den efterfølgende meningsdannelse via internettet.
Blogs har knap så meget påvirkning de første uger i et forløb, da søgemaskinerne arbejder langsomt og de derfor først kommer højt nok i søgemaskinerne til at få medindflydelse efter flere uger.
(dele af konklusionen bygger på formodninger om at Google vil placerer resultat nr. 18 højere i løbet af 3 uger - det vender vi tilbage til om 3 ugers tid).

Cases som denne, der er af betydelig mange års alder har blog altså mulighed for at ændre opfattelse af.
Vi vil se nærmere på enkeltsager der er helt friske snarligt, vi afventer en passende sag, hvor vi her på bloggen vil forsøge at bland os i meningsdannelsen ved at poste indlæg og se om de vises højt nok, til at have medindflydelse i den enkelte sag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar